PRODUCT

Vrouw van de zee

Deze wit betonnen sculptuur van ruim 6 meter hoog bevat veel beschermsymbolen. Het conceptuele uitgangspunt van de sculptuur was het boegbeeld van een schip; dit is een belangrijk symbool voor bescherming op zee. Op een vreemde manier zijn een beschermengel, een vrouw en een zeemeermin verenigd in deze figuur.

 

Klik op de foto voor een diapresentatie

 

Janus-figuur

De sculptuur is een dubbelzijdige Janus-figuur, een god uit de mythologie met twee gezichten die tegelijkertijd begin en einde, verleden en toekomst, vertrek en thuiskomst symboliseren. Reizigers die vanaf de zee komen, zien de open, extroverte zijde van het figuur, terwijl de introverte, bedachtzame kant naar de haven en het land gericht staat.

 

Bijdrage van de kinderen

Het beschermende aspect wordt benadrukt door de persoonlijke beschermsymbolen van de kinderen. Bijna 900 kinderen hielpen de beeldhouwer mee om de ‘Vrouw van de zee’ te creëren. Elk kind heeft een kleine keramische of glazen figuur bijgedragen voor in het beeldhouwwerk. Enkele figuren werden op de kaap geplaatst en sommige op het lichaam, bijna als weegschalen van de zeemeermin. Afbeeldingen met dank aan Flemming Thingbæk en Inger G. Petersen.