PRODUIT

Het gerechtsgebouw in Holstebro - Denemarken

 

Bekroond gebouw Het gerechtsgebouw in de Deense stad Holstebro is een waardige vertegenwoordiger van wit betonnen gebouwen. Het is opgetrokken uit prefab elementen voor de binnenwanden en witte in-situ buitenwanden voor elk bouwsegment. In 1992 werd het gebouw voltooid en dat jaar won het de Danish Precast Concrete Association Award (Prijs van de Deense prefab betonorganisatie).

De beroemde architecten 3XNielsen A/S ontwierpen het gebouw in deconstructieve stijl voor het Deense ministerie van Justitie; en het project werd op meesterlijke wijze gerealiseerd met AALBORG WHITE cement.

Deconstructivisme Tegen het einde van het postmoderne tijdperk ontstond in Centraal Europa een nieuwe architectonische stijl, bekend als deconstructivisme. In het deconstructivisme worden gebouwen verdeeld in secties, waarin onafhankelijke eenheden worden gecombineerd om vrij uitgedrukte structuren te vormen die de traditionele, stijve bouwontwerpen vervangen. Bij deconstructieve gebouwen krijgen de afzonderlijke secties elk een eigen identiteit.

 

Klik op de foto voor een diapresentatie

 

Zo ontwierp 3XNielsen de belangrijkste functies van het gerechtsgebouw in aparte delen van het gebouw.

Glasbeton contrasten De monolithische wit betonnen delen worden verbonden door een enkel, vrij zwevend aluminium dak in de vorm van een reusachtige vleugel. Onder de vleugel creëren glazen wanden, die de verschillende secties verbinden, een gemeenschappelijke lobby met garderobe, wachtkamers en toegang tot andere delen van het gebouw.

De manier waarop de wit betonnen monolieten de glazen wand binnendringen, benadrukt het gebruik van glas als membraan om het strenge onderscheid tussen binnen en buiten te breken.

Zwart-witcontrasten Het gebouw is een spectaculair voorbeeld van deconstructivisme en bevat veel indrukwekkende kenmerken,

zoals de drie grote, zwarte prefab betonnen kolommen bij de ingang van het gebouw. De kolommen, die een hoogglans, gepolijste afwerking hebben, zijn op basis van AALBORG WHITE cement en ze reiken doelbewust niet helemaal tot aan het vleugelvormige dak zodat ze daar geen ondersteuning voor vormen.

Details van witte in-situ Er is veel moeite gestoken in het ontwerp van de ter plaatse aan te brengen mallen voor de zorgvuldig gesegmenteerde wit betonnen gevels. De architecten gingen aan de slag met het idee om de verbindingsgaten die door het gebruik van de mallen achterblijven, te gebruiken om een esthetisch effect op de gevels te verkrijgen.

Om het ontwerp af te ronden werden ook speciale roestvrijstalen pluggen ontworpen om de gaten af te dekken.

Duurzaamheid van wit beton Een bezoek aan het gebouw maakt duidelijk dat dit een opvallend voorbeeld is van hoe goed wit beton meegaat. Het bijzondere gebroken witte uiterlijk werd bereikt door in de betonmix AALBORG WHITE cement te mengen met donkere standaardaggregaten.

De bouwdelen zijn in de loop der jaren niet gereinigd of behandeld en de wit betonvlakken zowel aan de binnen- als de buitenzijde blijven in perfecte staat.