PRODUCT

Hoofdgebouw Bang & Olufsen - Denemarken

Organisch beton
In het hoofdgebouw van Bang & Olufsen in Struer in Denemarken zorgt een combinatie van zorgvuldig getextureerde bekisting en een speciaal ontwikkelde oppervlakbehandeling voor een unieke betonnen oppervlaktextuur.
Het sprekende resultaat is bijna organisch zoals en stof die aan een lichtframe is bevestigd en geeft de ter plaatse gestorte wand een lichte, zachte kwaliteit. Het licht dat er van bovenaf op valt benadrukt de kleine variaties in het oppervlak en versterkt het effect.
De cantina
De licht getextureerde wit betonnen wand is het enige organische textuurelement in een kamer die voor de rest wordt gedomineerd door gladde, uniforme oppervlakken. Het ontbreken van gordijnen of andere verzachtende elementen, zoals gestoffeerde meubels, versterkt het effect.
De organische wand fungeert als een natuurlijke verlenging van de natuur buiten en brengt het landschap binnen.

 

Klik op de foto voor een diapresentatie

 

De overvloedige verlichting zorgt ervoor dat het witte beton glinsterend wit lijkt waardoor een gevoel van lucht en ruimte aan de ruimte wordt toegevoegd.

Hieruit en uit de vorige afbeelding is de intieme relatie tussen de sfeer van de ruimte en die van de omliggende natuur duidelijk te zien.

Het trappenhuis
In het trappenhuis en de hal lijken de betonnen oppervlakken traditioneel glad en uniform.
Het licht dat van bovenaf komt wordt gereflecteerd door het wit betonnen oppervlak, wat resulteert in een aangename warme tint van het licht in de hal en het trappenhuis.
Het effect wordt geaccentueerd door het diffuse licht van boven.

Zwevend en transparant
Het gebouw is een zwevende, semitransparante, rechthoekige vorm, een balans tussen lichtheid en zwaarte.
Licht en de indruk van het omringende landschap worden weerspiegeld in en doorgegeven door de grote glazen oppervlakken.
Die indruk wordt ook weerspiegeld in het interieur, zowel door de lichte, zachte oppervlakken van wit beton als door de overvloedige natuurlijke verlichting.
Afbeeldingen met dank aan Ib Sørensen.